Hoe het allemaal begon…

De webshop Dierenboekenbestellen.nl is al sinds 2006 ‘in de lucht’: dat was ook het jaar waarin mijn eerste boek (De Chihuahua) van de pers rolde. Eigenlijk was de webshop uit nood geboren, omdat ik simpelweg geen ander verkoopkanaal voor het boek had. Het was mij namelijk niet gelukt om mijn boek in de ‘reguliere boekhandel’ te krijgen. Daarvoor had je een uitgever nodig en alhoewel ik verschillende uitgeverijen had benaderd, was er niet één die voldoende vertrouwen had in het concept dat ik met mijn boek voor ogen had.

Ik wilde iets totaal anders maken dan de rasboeken die tot op dat moment waren verschenen. Ik vond die ‘traditionele’ boeken persoonlijk namelijk nogal saai: taaie kost om te lezen en weinig aansprekende foto’s om naar te kijken. Bovendien miste ik in die boeken nog veel belangrijke ras-specifieke informatie en praktische ‘tips & tricks’. Ik wilde dus echt een heel ander boek gaan maken: informatiever, vollediger én aantrekkelijker!

In het eerste boek zou de Chihuahua centraal staan. Een leuk en vrolijk hondje dat zich toch bij uitstek leent voor zo’n verfrissend concept? Helaas dachten de uitgevers daar toen anders over. De boekenmarkt stond op dat moment al zwaar onder druk vanwege opkomst van het internet waarop allerlei informatie gratis te vinden is. Wie koopt er dan überhaupt nog een boek? En dan ook nog eens in zo’n afwijkende vorm… Er was geen uitgever die zich hieraan wilde wagen.

Toch geloofde ik zo sterk in het concept dat ik besloot om het boek dan maar zelf uit te gaan geven. Ik verzamelde een goed team om mij heen en verdiepte mij in de uitgeefwereld. Ik liet de boeken drukken en bood ze – op hoop van zegen – via mijn eigen webshop aan. Binnen één jaar was de eerste druk helemaal uitverkocht! En de recensies die verschenen en de reacties van lezers op het boek waren tot mijn grote opluchting ook nog eens erg lovend. Dat smaakte natuurlijk naar meer! En zo verscheen al snel mijn tweede boek, waarin de hoofdrol was weggelegd voor de Shih Tzu.

Het concept heeft zich bewezen en inmiddels worden mijn boeken ook via het centraal boekhuis – en dus via de (online) boekhandel – verkocht. Ik hecht er grote waarde aan om te benadrukken dat die lovende recensies beslist niet enkel en alleen mijn verdienste zijn. De kracht van de boeken is de juiste combinatie van een doelgroepgerichte opzet, prettig leesbare teksten én een fijne vormgeving én waanzinnig mooie foto’s. Zonder de medewerking van vormgeefster Nelleke Dikkerboom-Bruin (Tante Pee) en de verschillende gepassioneerde dierenfotografen waren mijn de boeken nooit zo leuk, aantrekkelijk en onderscheidend geworden!

Naast zes hondenrasboeken heb ik inmiddels ook twee kattenrasboeken gemaakt. En hoe leuk is dat: van mijn eerste titel De Chihuahua is inmiddels de vierde druk in omloop. Dat had ik in 2006 nooit durven dromen!